
12 oktober 2015. Ik rijd van werk naar huis na een niet zo fijne werkdag. Ik ben door een collega eerder naar huis gestuurd omdat ik er niet helemaal bij was die dag. Ik was ook tijdens een overleg niet lekker in orde, zat te trillen en moest vechten tegen mijn tranen. Waarom wist ik eigenlijk niet. Op nog geen tien minuten afstand van huis voel ik ineens mijn armen niet meer. Ik begin te hyperventileren en mijn hart bonst zo hard, dat ik bang ben dat ik een hartaanval heb. Ik kan nog net de auto aan de kant zetten en barst daar in tranen uit. Dat lijkt een gunstig effect te hebben, het gevoel in mijn armen komt langzaam weer terug. Ik wil naar huis! Of het verstandig is of niet, ik rijd toch door. Wat ben ik opgelucht als ik de auto onze oprit op rijd. Eenmaal binnen plof ik op de bank. En daar heb ik gezeten, met mijn jas aan, totdat mijn man thuis kwam om half zes. Het leek maar een kwartiertje later, maar ik bleek er al twee uur te hebben gezeten. Dit was niet goed….
De volgende ochtend ben ik toch weer naar kantoor gegaan. Ik had boven verwachting goed geslapen en voelde me best oké eigenlijk… Ik stap in de auto, niets aan de hand. Ik neurie een beetje mee met een liedje op de radio. Na 20 minuten rijden en aangekomen op de parkeerplaats is er nog niets aan de hand. Ik wandel rustig richting kantoor. Loop de hoek om, ik zie het kantoorpand en ik voel het weer, die blinde paniek! Ik begin opnieuw te hyperventileren, krijg hartkloppingen en het zweet breekt me uit! Mijn hele lijf protesteert maar ik moet toch naar binnen. Er staan twee vergaderingen in mijn agenda en daar móet ik bij zijn! Ik kan die mensen toch niet in de steek laten? Maar als ik naar binnen loop en de dame achter de receptie me aankijkt en vriendelijk begroet, begin ik weer te huilen. Ze schrikt ervan en brengt me snel naar een leeg kamertje. Ze zet een glaasje water bij me neer en heeft al heel snel een collega van me erbij gehaald.
Ik heb daarna een maand of zes, zeven met een burn-out thuis gezeten. Ik ben die lieve collega bij de receptie en de collega die zij erbij heeft gehaald (die herkende in mij zijn eigen burn-out klachten van enkele jaren daarvoor) enorm dankbaar voor hoe ze me hebben opgevangen. Zij zijn doortastend geweest toen ik daar zelf niet toe in staat was. Achteraf gezien liep ik al bijna een jaar tegen deze burn-out aan. Ik heb signalen van mijn eigen lijf volkomen genegeerd en was een kei in het verbloemen van wat er werkelijk in me omging. Vooral omdat ik óók mezelf al die tijd voor de gek heb gehouden. Sterk zijn, doorgaan, niet zeuren en miepen, iedereen heeft wel eens wat, etc. Dat is wat ik regelmatig tegen mezelf zei. Mensen zagen een vrolijke, zelfverzekerde vrouw omdat ik dat wilde zijn. Voor mezelf, mijn gezin, mijn vrienden, mijn collega’s. Ik voelde een enorme verantwoordelijkheid er voor alles en iedereen te zijn en het goed te doen. Maar ik deed niet wat goed was voor mij.
Ik heb geleerd dat een burn-out vaak niet alleen werk-gerelateerd is. Ik heb hard gewerkt aan mezelf in het eerste jaar na de burn-out en heb gedurende die periode geleerd waarom ik me voel, denk en me gedraag zoals ik doe. Toen kon ik ook zien waarom het verkeerd is gegaan op het werk. Ik heb lang nagedacht of de organisatie waar ik werkzaam was nog wel bij me paste, of ik met mijn waarden en drijfveren nog wel aansloot op die van de organisatie. Ik heb daarover vele gesprekken gevoerd met mijn leidinggevende, collega’s en met familie en vrienden. Ik wilde niet te snel de conclusie trekken weg te gaan en ben achteraf heel blij dat ik dat zo heb aangepakt. Want het voeren van die gesprekken heeft me doen inzien dat ik binnen mijn werk in die organisatie nog steeds genoeg uitdaging vind. Ook mag ik samenwerken met heel fijne collega’s die vinden dat ik van toegevoegde waarde ben. En daar kan ik nu aan toevoegen dat ik dat zelf ook zie! Ik weet nu waar mijn passie ligt, wat ik goed kan en waar ik me het liefst mee bezig houd.
Ik weet uit eigen ervaring hoe belangrijk het is om inspiratie, uitdaging, plezier en voldoening in je leven te hebben en dit dus ook uit je werk te kunnen halen. De burn-out heeft mij gemotiveerd een vervolgopleiding (mastercoach) te doen zodat ik (nu, bijna 5 jaar later) andere vrouwen kan helpen dit ook weer terug te vinden. Hiervoor hoef je zeker geen burn-out te hebben gehad of hier momenteel tegenaan te hikken! Ik hoop alleen dat je door het lezen van mijn verhaal bedenkt hoe dit nu voor jou is. Haal jij nog plezier en voldoening uit je werk? Een coach kan je helpen onderzoeken wat er aan de hand is en kan je helpen ontdekken wat je zelf kunt doen om je werkplezier te vergroten om zo meer voldoening en succes in je werk te ervaren.
Mocht ik je aan het denken hebben gezet en ben je benieuwd wat ik voor je zou kunnen betekenen? Mail me gerust (via het contactformulier), dan neem ik binnen 2 werkdagen contact met je op voor een vrijblijvende kennismaking.
Warme groet,
Daniëlle